dilluns, 17 de novembre del 2008

Resolució aprovada pel PSC Maresme al seu Congrés a instàncies de la JSC Maresme

Vivim temps de crisis econòmica, una crisis que constata el fracàs del model neolliberal i que ha fet necessària la intervenció de diferents governs internacionals; però les fortes injeccions de diner públic en el mercats financers per tal d’evitar el seu col·lapse no solament suposen un cop a les teories neolliberals sinó que a més a més instauren un model altament desigual i injust: mentre uns pocs es reparteixen els milionaris beneficis de l’especulació, la immensa majoria dels ciutadans i les ciutadanes es reparteixen les pèrdues i els deutes multimilionaris de les grans empreses.
.
Desafortunadament, els desastres del neolliberalisme no es limiten al plànol econòmic i s’estenen a tota la societat. Un forta crisis de valors acompanya a la crisis econòmica. La nostra és avui dia una societat confusa i desorientada. Si bé és cert que hem aconseguit alls nivells de benestar, no ho és menys que ho hem fet a costa de perdre qualitat de vida.
.
L’ambició i la gana insaciable dels promotors de l’especulació (monetària, industrial, immobiliària, etc.) s’han traslladat a la societat, que les ha pres com a models de referència per sobre de valors tradicionals com l’esforç, el treball o la família. En altres paraules, la societat de consum necessitava consumidors sense escrúpols i ella mateixa se’ls ha construït i generat. Desgraciadament, aquest valors són incapaços de satisfer els anhels de felicitat d’un gran nombre de persones: molts han estat els que ara pateixen les conseqüències econòmiques de la crisis mundial, perdent així la capacitat de consumir i per tant, desprenent-se a la força del deu que tant han idolatrat.
.
Ara bé, per molt que els defectes del sistema neolliberal restin descobert, aquest nou caurà definitivament sinó apareix un model alternatiu capaç de respondre a les necessitats vitals de la població d’una manera més eficient, equilibrada i sobretot, apta per tots i no només uns pocs. És en aquest punt on rau la raó de ser de la present resolució.
.
Des de la JSC Maresme volem fer palès la necessitat de renovar el nostre discurs. L’actual crisis dels sistema representa una excel·lent oportunitat per superar els errors del passat i actualitzar les nostre propostes. Es tracta tot plegat d’innovar ideològicament i crear un model alternatiu més just, solidari i equilibrat, que permeti millorar la qualitat de vida no tan sols dels catalans i les catalanes, sinó que també de la gent d’arreu del món.
.
Un model que premi la superació personal, que potenciï una revalorització del treball com a eina de realització personal i com una contribució fonamental al col·lectiu. Un model que des de la llibertat del individu garanteixi la igualtat d’oportunitats i de creixement personal.
.
Un model que cal portar del cas general al detall concret, i que per tant ens reclama que els socialistes dels maresme renovem el nostre compromís amb el medi ambient i la seva preservació, amb el territori i contra l’especulació i el creixement desmesurat, amb l’educació universal, sobretot amb l’educació, com a eix vertebrador d’una societat cohesionada i com a futur d’una societat més justa i solidària.