dilluns, 6 d’abril del 2009

Manifest JSC: Intervencions de les institucions públiques a les entitatats financeres, el cas de CCM


La setmana pasada un Consell de Ministres Extraordinari, celebrat en diumenge per evitar l’alarma dels inversors i estalviadors, es va acordar la intervenció en la Caja Castilla La Mancha (CCM) per assegurar que pugui fer front a les seves obligacions amb el creditors i depositants donats els seus importants problemes de liquiditat.


Donar un missatge de tranquil•litat i serenitat ha de ser un element clau i creiem
que la intervenció del Banc d’Espanya i el Govern Central van en aquest sentit. L’Estat ha d’exercir el seu paper vetllant pel conjunt de la societat.

Aquesta intervenció també demostra, però, la necessitat d’una regulació acurada del sistema financer. Tan Bancs com Caixes, més encara aquestes últimes ja que en molts casos depenen de les administracions, han de ser controlades per evitar actuacions com les que hem vist aquests darrers anys i que han provocat la intervenció en diverses fases del Govern Central per donar liquidesa, fins a arribar a l’actuació a CCM.

A nivell estatal i mundial cal fer una major regulació que eviti les situacions que estem veient. No seria lògic que després d’anys de beneficis i ingressos extraordinaris, que no van tenir repercussions en el conjunt de la ciutadania i que ens han portat a la situació actual, tot continuï igual. Aquests beneficis van ser resultat d’una política financera i de crèdit basada en la construcció i l’especulació.

És per això que ara, que és precisament de la butxaca dels ciutadans que surten els ajuts per fer front a anys de polítiques errades, aquests ajuts han de tenir repercussions favorables. O dit en termes que Caixes i Bancs coneixen bé, “interessos i comissions” en favor dels ciutadans per a la recuperació de la seguretat, la confiança, del crèdit a empreses i particulars i per a un veritable canvi en els fonaments de la nostra economia.

David Maldonado
Secretaria Política Económica
Joventut Socialista de Catalunya