diumenge, 21 de març del 2010

Excursió a la Maternitat d’Elna i al Museu Memorial de l’Exili

Diumenge 21 de març, les agrupacions de l’Alt Maresme i Mataró varen organitzar una excursió oberta a tothom que hi estigués interessat, a la Maternitat Suïssa d’Elna i al Museu Memorial de l’Exili, en commemoració del dia internacional de la dona treballadora, celebrat el dia 8 del mateix mes.

La sortida es va iniciar amb la visita al Museu Memorial de l’Exili, situat a la Jonquera, per tal de conèixer una mica millor l’història i la realitat dels exiliats republicans durant la Guerra Civil Espanyola.

Un museu amb l’objectiu de dignificar les víctimes i explicar el nostre passat més immediat i els costos històrics i humans que tingué la lluita per la democràcia a les noves generacions, per tal que no es repeteixi.

Després de l’esbarjo per dinar, vingué el plat fort de la sortida; la visita a la Maternitat Suïsa d’Elna, situada al sud de França. La Maternitat va ser fundada per l’infermera Suïssa Elisabeth Eidenbenz al 1939 i va acollir durant la Segona Guerra Mundial a nombroses embarassades republicanes que fugien d’Espanya en l’anomenada ruta de l’exili, travessant els Pirineus, deixant enrere un país devastat per la guerra i el feixisme de les tropes franquistes. Gràcies a la tasca que s’impulsà des de la Maternitat, es van poder salvar moltes vides d’infants i de mares que d’una altre manera, segurament haguessin mort als camps del sud de França.

La Maternitat va estar oberta fins al 1944, que va ser tancada per la GESTAPO. Al llarg dels 5 anys que va romandre en funcionament, hi van néixer 597 nadons. Segons les paraules d’Elisabeth Eidenbenz, que actualment encara és viva (té 98 anys) i resideix a Ginebra la tasca de la Maternitat va ser “el treball més important de la seva vida” i “ella només va fer el que qualsevol altra en aquelles circumstàncies hagués fet”. El seu és un exemple de dona treballadora i de com, fins i tot en els moments més difícils i amb les condicions més adverses, es pot arribar a construir una illa de pau al mig de l’infern.

La sortida va concloure amb èxit tant pel, nombre de participació tant com per, l’agradable transcurs de la jornada.