dimarts, 28 de setembre del 2010

Parlem del TECNOCAMPUS


Alícia Romero, presidenta del Tecnocampus ens explica quins beneficis aportarà el Parc a Mataró i al Maresme però sobretot, als seus estudiants.

ESTUDIS

Quins estudis s’impartiran nous i quins ja es cursaven a la ciutat i han estat traslladats?

Aquest curs s’impartirà de nou el Grau d’Infermeria. És la primera titulació que realitzem en l’àmbit de salut després de la creació aquest any 2010 de l’Escola Superior de Ciències de la Salut.

La resta de graus, tant els que s’estudiaven a l’EUPMT com a l’EUM es traslladen al nou edifici del Tecnocampus, al polígon del Rengle. Són turisme, direcció d’empreses i gestió de la innovació, mitjans audiovisuals, mecatrònica, informàtica i telemàtica.

Per tant, totes les titulacions universitàries del Tecnocampus s’estudiaran al nou edifici universitari.

Quin aforament d’alumnes tenen els nous estudis i quin increment de capacitat han experimentat els ja existents?

Aquest curs 2010-11, i sense tenir en compte la matrícula del setembre, hem tingut un augment del 37% en la matrícula dels estudis que ja impartíem al Tecnocampus. Si comptem també el grau d’infermeria, l’augment és del 72%. Un augment molt significatiu en relació als darrers cursos acadèmics.

Pel què fa a Infermeria, les places ofertades eren 80 però finalment hem matriculat, fins al moment, 99 estudiants.

De quines universitats depenen els estudis? (Com s’ha arribat a l’acord entre les diferents universitats per englobar-les en aquest projecte?)

Els estudis de turisme, direcció d’empreses i gestió de la innovació i infermeria estan adscrits a la Universitat Pompeu Fabra, i la resta a la Universitat Politècnica de Catalunya. Ja fa molts anys, des dels inicis dels estudis que es tenen aquests acords. Perquè els estudis siguin oficials han d’estar adscrits a universitats públiques i les nostres adscripcions són una realitat des dels inicis dels centres.

Quines millores gaudiran els alumnes que ja cursaven els estudis que s’han traslladat en aquest campus?

Personalment, crec que la millora més important és que estudiaran dins un Parc en el què conviuen el món de la universitat, l’empresa i la recerca. El coneixement i l’empresa estaran en constant relació i això afavorirà la competitivitat de les empreses i la dels alumnes (beques de col·laboració, pràctiques...) A més, inicien el curs acadèmic en un nou edifici, en una nova infraestructura dotada dels millors serveis. Un campus en el què compartiran aules els estudiants dels 8 graus, dels 2 màsters i els que realitzin diversos postgraus, fent una massa crítica de més de 1250 alumnes.

Què ofereix el Tecnocampus als joves?

El Tecnocampus ofereix quelcom imprescindible per als joves: coneixement. És importantíssim que els joves es formin. La formació és una garantia per aconseguir ser una persona més ocupable i així trobar feina. Per tant, podem afirmar que el coneixement, la possibilitat d’aprendre i de créixer professional i personalment és el més important que el Tecnocampus oferirà als joves que s’acostin a realitzar els estudis que oferim.

A més, els nostres estudis tenen tres eixos bàsics: la internacionalització, la professionalització i l’emprenedoria. Aquests són aspectes que potenciem als nostres centres universitaris i que ens diferencien de la resta.

Els nous alumnes en general d’on provenen? (Comarcal, provincial…)

La major part dels nostres alumnes provenen de la pròpia ciutat de Mataró, del Maresme, Vallès Oriental, la Selva i el Barcelonès Nord.

S’ha pensat ja, en la possibilitat de la creació d’una residència d’estudiants pels alumnes de fora la comarca?

Sí, hi estem treballant perquè en sigui una realitat el proper curs 2011-12

Empresa innovació i investigació

És sabut que el campus serà la seu de moltes empreses de base tecnològica que ja funcionen a l’actualitat, quina és la capacitat exacta d’empreses?

És difícil donar una xifra ja que depèn dels metres que necessiti cada una d’elles, però estarem a l’entorn de les 75 amb 12.000m2.

Quins requisits se’ls demana per poder establir-se?

Amb la tasca de comercialització que estem desenvolupant anem a buscar empreses innovadores i tecnològiques. És el perfil que ens interessa potenciar.

Quins beneficis els representa enquadrar-se de forma conjunta al campus?

A les empreses els interessa, sobretot, situar-se al costat de la Universitat per diversos motius: facilitat de fer recerca/investigació, relació amb els alumnes i possibilitat d’aconseguir becaris o estudiants en pràctiques. Però també els hi interessa molt ubicar-se dins un parc com el nostre ja que això suposa possibilitat de fer xarxa entre tots els actors del parc, no només el món universitari, és a dir, altres empreses, el centre tecnològic Cetemmsa, emprenedors, etc. I tenir la possibilitat de recerca de finançament específic per a empreses que estan ubicades en un parc reconegut com el Tecnocampus.

De forma general aquestes empreses què ofereixen? Són empreses que han esdevingut punteres i si ho són a quin nivell (internacional, local...)?

Hi ha diversos tipus d’empreses, en general, són empreses tecnològiques i innovadores. Algunes es van crear a l’entorn de l’IMPEM i han anat creixent, i altres vénen d’altres punts del territori català cercant la ubicació en un parc.

Per altre banda també coneixem l’existència d’una incubadora d’empreses de base tecnològica, quantes empreses n’hi podran formar part?

Hi ha 800m2 d’incubadora per a empreses innovadores, no només tecnològiques, per tant, hi cabran unes 25 empreses.

Es preveuen ajudes econòmiques, subvencions? I ajudes no econòmiques, més bé de caire logístic?

El suport que donem a aquestes empreses és divers. Per una banda, oferim un preu de lloguer durant 3 anys, per sota mercat facilitant la seva instal·lació. Per l’altra oferim programes diversos de formació, assessorament, cooperació, finançament etc... de forma gratuïta. I comptem amb tècnics experts que els hi donen suport constament.

Quins beneficis es pensa que puguin tindre aquelles noves activitats empresarials que comencin a caminar en les noves infraestructures?

Com ja he dit abans, el fet d’estar dins un Parc genera diversos beneficis relacionats amb la xarxa d’actors que conviuen: emprenedors, empresaris, talent, estudiants, investigadors, qualitat de vida. Aquests elements són claus per aquelles activitats empresarials que s’instal·lin al Tecnocampus.

Quins requisits es demanaran per accedir-hi i en cas de limitacions que puguin sorgir quins barems es faran servir per escollir els projectes a establir-se?

Per les empreses de la incubadora demanem projectes empresarials innovadors, que siguin viables i tinguin algun element diferenciador. Hi ha un equip de tècnics que ho analitza per decidir sobre la seva capacitat per instal·lar-se o no-

Ens podries aclarir el concepte de preincubadora? La creació de la preincubadora sembla un encert dins de la conjuntura del nou campus, quin suport rebran els estudiants per part del personal docent alhora de posar en funcionament els seus projectes? De quins recursos econòmics rebran els projectes? Quin procediment es farà servir per filtrar els millors?

La preincubadora és un recurs que varem posar en marxa fa 2 anys. Consisteix en analitzar si el projecte final de carrera que ha de realitzar tot estudiant té possibilitat d’esdevenir un projecte empresarial. I per això, posem a disposició dels estudiants un espai propi dins l’edifici de la universitat i tècnics d’empresa a la seva disposició per analitzar les possibilitats de negoci que té el projecte. Ens sembla que és una manera de potenciar l’emprenedoria i afavorir el naixement de negocis dins la universitat.

FUNDACIÓ TCM- AUDIOVISUALS

Explica una mica el projecte de la Nau Minguell?

La Nau Minguell és una infraestructura del Tecnocampus que hem posat en marxa per fomentar i potenciar la indústria cultural i audiovisual. És una antiga nau tèxtil rehabilitada per PUMSA que tindrà diversos usos. Per una banda, s’hi podran instal·lar empreses del sector audiovisual o cultural, i per l’altra es podran testejar nous productes amb tot el material audiovisual instal·lat en el Medialab de la nau. En definitiva, un espai per a la creació cultural i audiovisual amb el suport d’una infraestructura de primer ordre.

Fins ara hem estat parlant de temes molt relacionats amb el camp d’estudis d’enginyeries i audiovisuals, hem parlat de les millores i el nou futur que Mataró els brinda amb aquest nou projecte, els altres col·lectius d’estudiants (infermeria, ADE...) també gaudiran de tantes avantatges com els d’enginyeries, o en aquest cassos només és limitat a la realització dels estudis i les típiques borses de treball posteriors?

Durant tota l’entrevista m’he estat referint a TOTS els estudis, no només als d’enginyeria i audiovisuals. Tots els estudiants del Tecnocampus gaudiran dels mateixos serveis, sense distincions.

Generals:

Quins fruits s’espera obtindre d’aquest projecte conjunt?

És difícil poder donar una resposta concreta a aquesta pregunta. El Parc Tecnocampus Mataró-Maresme té com a missió facilitar el canvi de model econòmic del nostre territori basant-lo més en el coneixement i la innovació. El nostre repte és que els estudiants del Tecnocampus retornin el coneixement adquirit a les aules en forma de noves empreses que s’instal·lin en el territori o en talent que injectin en empreses consolidades. L’objectiu és crear més empreses innovadores i que les existents puguin ser més competitives. Els fruits els veurem a mig termini amb indicadors de qualitat en relació a aquests elements.

Fins quin punt penses que pot repercutir el nou projecte als ciutadans de la ciutat i de la comarca?

En primer lloc, crec que pot haver un sentiment d’orgull per comptar en aquest territori amb un projecte tan ambiciós com el Tecnocampus. Per altra banda, crec que de manera indirecta, si som capaços de canviar el nostre model econòmic, la comarca gaudirà de millor qualitat de vida, en tots els sentits.

Quin paper desenvoluparà el nou projecte a nivell empresarial, quines expectatives es tenen?

El Tecnocampus ha de permetre fomentar l’emprenedoria a les aules i aquest fet hauria de significar més empreses creades a l’entorn del talent i el coneixement. Hem d’aconseguir que el món universitari s’acosti a les empreses per afavorir la investigació i la recerca aplicada amb l’objectiu de que esdevinguin més competitives.

Crec que el Tecnocampus ha de ser un espai de trobada, l’ecosistema de la innovació, l’entorn més idoni per crear sinergies entre els diversos actors que conformen aquest ecosistema.

En xifres econòmiques es tenen alguns indicis del que pot representar l’establiment del nou Tecnocampus a Mataró? Per altre banda és evident que serà un punt generador de nous llocs de treball, una molt bona notícia per a la conjuntura actual, de quants llocs estem parlant?

A partir de l’1 d’octubre, al Tecnocampus hi conviuran unes 2000 persones. Aquesta xifra creiem que creixerà fins els 3000 en pocs mesos. És difícil donar una xifra de quants llocs de treball nous generarà perquè depèn també de les empreses que s’hi instal·lin. El què està clar és que el Tecnocampus generarà una dinàmica econòmica positiva que comportarà la creació de més empreses i conseqüentment, més llocs de treball.